Šunka s glazovaným jablkom so sladkými zemiakmi

1 s kosťou, úplne uvarená údená šunka,
1½ šálky jablkovej šťavy
6 sladkých zemiakov, olúpaných, nakrájaných pozdĺžne na štvrtiny

glazúra

½ šálky jablčné želé alebo broskyne
1 polievková lyžica práškovej horčice
2 lyžičky jemne nasekaných čerstvých listov rozmarínu

¼ šálka extra panenského olivového oleja
1 lyžička košer soli
½ čajovej lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia

Špeciálne vybavenie

veľká jednorazová fóliová panvica

 

Inštrukcie

01 Pred grilovaním nechajte šunku stáť pri izbovej teplote 30 minút.

02 Pripravte gril na nepriame varenie na stredne nízkej teplote.

03 Narežte šunku veľkým krížovým vzorom vzdialeným asi 2 cm od seba a hĺbkou 1 cm zo všetkých strán, okrem odrezanej strany. Vložte šunku, nakrájanú stranou nadol, na veľkú jednorazovú fóliovú panvicu a nalejte jablkovej šťavy. Šunku voľne prikrývajte iba hliníkovou fóliou. Mriežky na varenie vyčistite. Šunku grilujte pri nepriamom stredne nízkom ohreve so zatvoreným vekom, 2 až 2 ½ hodiny. Medzitým pripravte sladké zemiaky.

04 Priveďte veľkú panvicu osolenej vody do varu pri vysokej teplote. Pridajte sladké zemiaky a varte, kým sa malý ostrý nôž vložený do stredu zemiakov nestretne s malým odporom, 8 až 10 minút. Vypustite a opláchnite pod tečúcou tečúcou vodou. Nechajte úplne vychladnúť, najmenej 1 hodinu.

05 V malej panvici na sporáku so stredne nízkym teplom kombinujte ingrediencie polevy a zahrievajte, kým sa želé neroztopia, občas rozšľaháme. Odložte.

06 Šunku polejeme polovicou glazúry a pokračujte vo varení 15 minút. Potom so zvyšnou glazúrou potrite kefou a varte, až kým sa glazúra nezhustne približne o 15 minút viac. Vyberte panvicu so šunkou z grilu a vyberte ju z panvice. Panvicu odložte stranou s varnou tekutinou. Šunku voľne prikryte fóliou, aby sa udržala v teple.

07 Sladké zemiakové kliny potrite olejom a rovnomerne osoľte soľou a korením. Sladké zemiaky grilujte na priamom ohni, so zatvoreným vekom, až kým nie sú pekne vyznačené a jemné, ak sú prepichnuté špičkou malého ostrého noža, 10 až 15 minút, občas sa otáčajú. Po úplnom uvarení pridajte sladké zemiaky na panvicu a premiešajte s rezervovanou tekutinou na varenie. Pomocou štrbinovej lyžice preneste sladké zemiaky do servírovacej misky.

08 Šunku nakrájajte na plátky a lyžičkou nalejte na plátky toľko zvyšnej tekutiny, koľko chcete. Podávame teplé so sladkými zemiakmi.

Doprava Zdarma
519,00  s DPH

Na sklade

Doprava Zdarma
117,00  s DPH

Na sklade

-15%
Doprava Zdarma
247,00  209,95  s DPH

1 na sklade

DOPREDAJ
Doprava Zdarma

Akciové balíčky

Weber Spirit II E-220

679,00  s DPH

2 na sklade

Doprava Zdarma
206,00  s DPH

1 na sklade

-15%
Doprava Zdarma
69,90  59,42  s DPH

Na sklade