Kuracie mäso na plechovkovom pive údené dubovým drevom

1 plechovka tmavé pivo, pri izbovej teplote

nátierka

1 lyžica údenej papriky
1½ čajovej lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia
1½ lyžičky baleného tmavohnedého cukru
1 lyžička košer soli
½ čajovej lyžičky zelerovej soli
½ čajovej lyžičky granulovaného cesnaku
½ čajovej lyžičky horčičného prášku
½ čajovej lyžičky mletej rasce
½ čajovej lyžičky sušeného tymiánu
⅛ čajová lyžička mletej čipky alebo mletého kajenského korenia

1 celé kurča, droby a prebytočný tuk odstránený
Extra panenský olivový olej

Špeciálne vybavenie

2 veľké hrsti dubového dreva
otvárač na konzervy
veľká jednorazová fóliová panvica (ak používate gril na drevené uhlie)

 

Inštrukcie

01 Nalejte polovicu piva do strednej misky. Pridajte drevnú štiepku a premiešajte. Nechajte drevo nasiaknuť najmenej 30 minút. Použitím otvárača na otváranie konzerv môžete urobiť dve ďalšie diery v hornej časti plechovky od piva.

02 V malej miske premiešajte prísady.

03 Pripravte si gril na nepriame varenie na miernom ohni. Ak používate gril na drevené uhlie, umiestnite veľkú fóliu na jedno použitie vedľa lôžka z dreveného uhlia a tri štvrtiny výšky naplňte vodou. Ak používate plynový gril, vynechajte fóliovú panvicu.

04 Kuracie mäso osušte papierovými utierkami. Vnútornú časť kurča ochutnajte 1½ čajovej lyžičky nátierky a štipku vnútri dutiny krku. Ľahko potiahnite vonkajšiu časť kurčaťa olejom. Obdobne povrch kurča rovnomerne nátierkou. Keď držíte kurča vo zvislej polohe, položte ho na plechovku od piva, aby sa plechovka zmestila dovnútra dutiny a uistite sa, že kurča sedí čo najviac dole na plechovke. Zasuňte špičky krídla za chrbát kurča.

05 Mriežky na varenie vyčistite. Drevné štiepky odvodnite a pridajte na drevené uhlie alebo do údiarenskej skrinky na plynový gril podľa pokynov výrobcu. Keď drevo začne dymiť, preneste kura na plechovku na gril na nepriame stredné teplo (na odkvapkávacej panvici, ak používate gril na drevené uhlie), vyrovnajte kura na jeho dvoch nohách a plechovke ako statív. Gril, so zatvoreným vekom, kým šťavy nebudú číre 1¼ až 1½ hodiny, otočte raz.

06 Pomocou klieští uchopte kura a posuňte pevnú širokú špachtľu pod plechovku na pivo. Opatrne ju preneste do zvislej polohy na tanier a nechajte ju 5 až 10 minút odpočívať (vnútorná teplota sa počas tejto doby zvýši o niekoľko stupňov). Pomocou klieští na držanie kuracieho mäsa a papierových utierok na držanie plechovky pred pokusom o vybratie plechovky trochu skrúťte, aby ste plechovku uvoľnili. Kura opatrne zdvihnite z plechovky od piva, pričom nádobu držte vo zvislej polohe, aby sa zabránilo rozliatiu horúceho piva. Zlikvidujte pivo. Nakrájajte kurča na porcie podľa potreby. Podávame teplé.

Doprava Zdarma
519,00  s DPH

Na sklade

Doprava Zdarma
117,00  s DPH

Na sklade

-15%
Doprava Zdarma
247,00  209,95  s DPH

1 na sklade

DOPREDAJ
Doprava Zdarma

Akciové balíčky

Weber Spirit II E-220

679,00  s DPH

2 na sklade

Doprava Zdarma
206,00  s DPH

1 na sklade

-15%
Doprava Zdarma
69,90  59,42  s DPH

Na sklade